Wat men je niet vertelt
Start je met een eigen bedrijf, dan zit daar automatisch de BTW aangifte aan vast. Dit is iets waar eigenlijk niemand je wat over vertelt voordat je een bedrijf start. Het is dan ook voor veel ondernemers een onaangename verrassing als hun wordt gevraagd om eens per maand of eens per kwartaal een voorschot BTW te betalen. Het is dan ook goed om je voor te bereiden op ook dit onderdeel van het ondernemerschap. We helpen je graag.

Hou alle inkomsten bij
Voor een goede BTW aangifte is het zaak dat je alle inkomsten op een rij hebt staan. Houd daarom een goede debiteurenadministratie bij waarin alle totaalbedragen en de BTW bedragen vermeld staan. Zorg ervoor dat je niet iedere maand facturen bij elkaar moet zoeken; houd alles in je computer bijeen. Eens per periode voer je alles in op Intervat en daarna betaal je een voorschot BTW.

Eens per maand of eens per kwartaal
Er is onduidelijkheid bij ondernemers. Moet je nu eens per maand of eens per kwartaal BTW aangifte doen. In principe moet je bij een jaaromzet hoger dan 2.500.000 euro eens per maand BTW voorschot betalen. Bij een jaaromzet onder 2.500.000 moet je eens per kwartaal BTW voorschot betalen. Anders wordt het wanneer je bijvoorbeeld computers, computeronderdelen, mobiele telefoons of energie verkoopt. In dat geval betaal je eveneens per maand een voorschot ongeacht je omzet per jaar.