In het voorjaar en in de zomer neemt het aantal teken explosief toe. Helaas zijn de teken in Nederland steeds beter bestand tegen temperatuurverschillen, hierdoor overleven ze in de winter. Dit komt mede door de import van teken uit andere landen. Die nemen wij als reiziger (onbewust) mee op onszelf, onze kleding of onze huisdieren. Waar je vroeger bijna geen tekenbeet opliep in de winter, gaat dat tegenwoordig helaas niet meer op. Kortom, bescherm jezelf en je huisdier het jaar rond!


Wat is een teek?

Een teek is een klein spinachtige parasiet. Hij is bruin/zwart en kan zijn achterlichaam vullen met bloed wat hij zuigt uit andere zoogdieren. Een teek kan soms maar 1 millimeter groot zijn, maar zodra hij zich volzuigt met bloed kan zijn omvang groeien tot wel 1 centimeter. Zowel mensen als dieren kunnen een tekenbeet oplopen. Bij dieren kruipen ze ver weg tussen de haren zodat ze zich vast kunnen zuigen aan de huid en zo dus kunnen hechten om bloed te zuigen. Bij honden hebben ze voornamelijk de voorkeur zich te vestigen op de kop, achter de oren, in de nek en op de poten.


Teek verwijderen

Gelukkig is het verwijderen van een teek vrij eenvoudig. Wel is het handig om daarvoor een speciale tekenpincet aan te schaffen. Het verwijderen van de teek met de vingers of een normale pincet is niet aan te raden. De kans is namelijk groot dat je het beestje dan niet helemaal verwijderd, vaak blijft de kop van de teek achter in de huid. Dit kan tot irritatie of zelfs ontsteking leiden. Door met de tekenpincet de teek zo dicht mogelijk bij de huid te pakken en vervolgens rondjes te draaien komt de teek los. Check voordat je de teek weggooit altijd eerst even of je het gehele beestje hebt verwijderd. Je zou de hond voor de zekerheid nog even kunnen wassen met vlooien en teken shampoo.


Teken voorkomen

Er zijn allerlei manier om teken bij je hond te voorkomen. Internet staat vol met opties, zoek maar eens op ‘teek hond voorkomen’. Je kunt ze bijvoorbeeld een pipet geven met anti teken middel, vaak is dit in combinatie met antivlooien middel. Er bestaat ook een tekenband. Deze geeft gedurende een bepaalde tijd een stofje af waardoor teken en vlooien op een afstand blijven. Een andere manier is een anti-teken tablet. Deze geef je de hond oraal, de werkzame stof van de tablet zal in het bloed opgenomen worden. Vervolgens is je hond dan tussen de 8 en 12 weken beschermd tegen teken. Maak je liever geen gebruik van medicatie achtige middelen dan zijn er ook zeker huis-, tuin-, en keukenmiddeltjes die teken kunnen weren. Appelazijn en tea tree olie zijn daar voorbeelden van.