Inmiddels is de (school)vakantie bijna in het hele land voorbij. Hopelijk is het ondanks de huidige situatie een leuke tijd geweest waarin u toch een beetje hebt kunnen ontspannen. De meeste mensen gaan in deze periode normaal gesproken op vakantie. Helaas is dit voor een groot aantal van ons niet mogelijk gebleken.

Verschillende plekken en landen hebben een code oranje of zelfs gekregen. Hiermee wordt aangegeven dat niet-noodzakelijke reizen niet zijn toegestaan. Op dit moment geldt dat bijvoorbeeld nog steeds voor de provincie Antwerpen. Helaas natuurlijk, maar het is niet anders. Toch ben ik wel benieuwd hoe u de tijd hebt doorgebracht.

Dus heeft u pech en blijft u thuis? Hoe komt u dan de vakantie door? In mijn directe omgeving heb ik de volgende ‘types’ ontdekt.

De gezonde sporter

Er zijn mensen die deze periode hebben benaderd als een mogelijkheid om iets te veranderen aan hun lifestyle. Ze zijn bijvoorbeeld gezonder gaan leven en begonnen met sporten. Hardlopen en fietsen zijn niet voor niets op dit moment erg populair. Daarnaast kijken ook veel mensen kritisch naar hun eigen eetpatroon gekeken en deze aangepast. Deze mensen lijken ogenschijnlijk redelijk goed door deze periode heen te komen en houden de moed er in.

De verwarde mens

Niet iedereen kiest voor sporten en veel groente eten. Het is bijvoorbeeld ook erg verleidelijk om lui te zijn. Lekker Netflixen om eindelijk alle series bij te zijn. Overigens niet iedereen kan even makkelijk omgaan met de nieuwe situatie waarin we beland zijn. De veranderingen gaan voor deze mensen allemaal te snel en plotsklaps. Zo kan het zijn dat ze hun baan zijn kwijtgeraakt of niet naar school kunnen en hier moeilijker mee om kunnen gaan. Het ook voorkomen dat ze zich eenzaam en somber voelen. Mensen gaan op verschillende manieren met dit soort situaties om. Het kan bijvoorbeeld zijn dat mensen gaan binge drinken of veel ongezond gaan eten en dat ook vooral laten bezorgen. Zoek in deze gevallen altijd professionele hulp!

Nog meer types?

Waarschijnlijk is er nog veel meer onderscheid te maken tussen verschillende mensen en ligt het allemaal een stuk genuanceerder. Toch kom ik zelf niet verder dan deze twee op dit moment. Laat me nogmaals benadrukken dat dit iets is wat in mijn hoofd zit en totaal geen wetenschappelijke onderbouwing heeft. Hecht er daarom ook niet te veel waarde aan.

Zijn er nog andere ‘types’ die u kunt herkennen? Hoe bent u bijvoorbeeld zelf omgegaan met de intelligente lockdown en vakantie met corona maatregelen? Laat het dan zeker even weten! Ik ben namelijk erg benieuwd naar ervaringen van andere mensen.